luni, 20 aprilie 2015

Ceea ce nu stiti despre sedintele foto cu copii...

     Azi va voi arata cateva poze pe care le-au vazut doar parintii copiilor fotografiati. Va arat cate o secunda din diverse sedinte foto, si credeti-ma, sunt milioane de secunde de acest fel. Doar ca rareori le imortalizez. 
       Pentru ca explic tot mai des lucrurile astea m-am gandit sa le scriu aici, pentru ca orice mamica sa fie oarecum pregatita inainte sa ma sune.... Deci daca sunteti parinte de copil care va fi botezat in curand sau caruia vreti sa ii faceti o sedinta foto, trebuie sa cititi postarea. Va veti scuti de multe surprize...

    O sedinta foto normala dureaza maxim 3 ore. Din cele 3 ore as spune ca prima ora e buna. In functie de copil, unii fac fata cu brio tuturor ideilor crete (ale mele sau ale mamei), dar rareori pleaca altfel decat flamanzi, obositi si maraiti. Iar mamele? Uneori obosite. Uneori induiosate de chinul puiului. Uneori fericite ca s-a terminat. Dar intotdeauna satule si transpirate :) . Deci pregatiti-va tinuta lejera si haideti sa incepem:

    Intotdeauna programez sedintele foto in functie de programul copilului. De obicei ora sigura o stim doar in ziua respectiva, pentru ca, dupa cum bine stiti, nici o zi cu bebelus nu seamana cu alta. Deci dupa ce copilul e dormit bine si hranit bine, se considera ca e bun de pozat.
     Sunt cateva varste care mi se par ideale pt sedintele foto cu copii: primele 2 saptamani de viata, 6-7 luni (cand stau bine in fundulet) si aproximativ un an (cand stau in picioare bine dar nu suficient de bine ca sa fuga). Nu inseamna ca nu am facut sedinte foto si la alte varste. Doar ca acestea dau conditiile cele mai bune pt sedinta foto.
      Sedinta foto in sine inseamna plasarea copilului intr-un mediu strain, cu multi stimuli externi, care il obosesc. Schimbarea decorului si mai ales schimbarea tinutei nu sunt pentru copil nici interesante, nici haioase. Dimpotriva. De obicei, intre 2 fotografii postate pe blog exista inca 50, care raman in posesia parintilor. Multe sunt reusite, multe nu. Copilul nu zambeste la comanda si insistentele de a zambi fortat nu ajuta deloc. Trebuie sa il tii interesat prin alte metode decat pe adulti. Nu exista "zambiti va rog" sau "sezi". Exista doar instantanee in momente create de mama din spatele fotografului.
 
   Nu recomand realizarea sedintei foto intr-o zi in care mai are loc un alt eveniement (botezul, petrecerea aniversara etc). Zece minute rar sunt suficiente pentru un decor/ o tinuta. Mai punem si imbracatul/ dezbracatul, lasatul copilului sa respire... Si uite cum trec orele.... Stresul suplimentar al parintelui sau cursa contra cronomentru pana cand vine primul invitat nu sunt deloc benefice.
   Daca bebelusul plange, este vizibil obosit si nu mai face fata sedintei foto, e mai bine sa ne oprim. Nu imi place sa chinui copiii "de amorul artei". Fac intotdeauna tot posibilul pentru a crea o atmosfera placuta si interesanta pentru ei, ca sa putem profita cat mai mult de timp. In functie de copil, dupa cum spuneam, sedinta foto poate dura pana la 3 ore. Ore care nu sunt atat de negre pe cum le-am prezentat mai sus :) . Doar ca v-am spus numai lucrurile rele, pentru a sti la ce sa va asteptati. In cel mai rau caz. In cel mai bun caz, petrecem cateva ore distractive, pe care le imortalizam perfect si consideram acest articol complet inutil :). 

   
       Acestea fiind zise, imi place mult sa fotografiez copii. La copii surprinzi mult mai bine trairile pe care le au. Si ele sunt de obicei pozitive, cu priviri senine si naturale. Gesturile sunt spontane, necalculate. Rareori un adult poate fi asa cand stie ca e fotografiat. De-asta am si hotarat sa fac studioul pentru copii: pentru ca e un loc unde putem sa inventam usor povesti in jurul copilului, iar el ramane la fel de natural ca si in orice alt loc.

1 comentarii :